Ne(ve)smírně dobrá čokoláda

MOONCHOCOLATE

Adresa

  • Hudební 233, 74764, Budišovice
MOONCHOCOLATE

Sortiment

  • Čokolády Čokolády
kdo jsme a o co nám jde

Naše vize

Bean to Bar je návrat ke kořenům

Pojem "bean to bar" přesně vystihuje podstatu výroby našich čokolád, kdy zpracováváme celé kakaové boby. Nikoliv tedy například kakaovou sušinu/práškové kakao apod. Proč? Protože je to asi totéž, jako bychom vám nabídli křížaly s tím, že se jedná o šťavnatá jablka. Jedině využítím celého bobu získává čokoláda pestrou, plnou chuť. Nepracujeme z žádnými čokoládovými a jinými polotovary, chemickými dochucovadly, emulgátory (ani ten lecitin u nás nenajdete) apod.. Paradoxně je výroba poctivé čokolády velmi jednoduchá na suroviny - stačí vám kakaové boby a cukr (v našem případě je to třtinový, ale způsobů, čím osladit čokoládu je několik). Do mléčné pak přidáváme sušené plnotučné mléko, do našich veganských BIO kokosové nebo rýžové, a nic víc není skutečně potřeba.  

Někdy je to fakt sranda

Naši čokoládovnu jsme založili v r. 2018 a na všechno jsme si museli přijít sami. Mnohdy to bylo velké dobrodrůžo. Nejsme žádní mistři světa, ale tak trošku blázni určitě.

Třeba naše první čokolády nevypadaly fakt dobře. Byly doslova ošklivé. Tak jsme je snědli (na druhou stranu, chutnaly nečekaně dobře). Nebo naše výrobní postupy... Víte, co my jsme pokazili čokolád jenom tím, že jsme nebyli dost trpěliví? Mračna, kupy, hvězdokupy. 

Trpělivost čokoládu přináší

Až teprve časem, jsme přišli na to, že se na čokoládu nesmí spěchat. Na druhou stranu jsme od začátku věděli, že kvalita je ukrytá v detailu. Takže vlastně dodnes boby třídíme ručně. To žádný stroj nezvládne.

Vlastně se vším si dodnes docela hrajeme. Chceme totiž, aby naše čokolády nejen skvěle chutnaly, ale zároveň bavily svým vzhledem. Tak snad se nám to daří.

Odkud bereme boby

Ve výrobě používáme odrůdy bobů z různých zemí - z Kolumbie, Mexika, Filipín, Vietnamu atd.. Možná se ptáte, proč si nevytipovat jen jednu plantáž/oblast a odtud brát kakao. Pokud ano, vězte, že by to byla vesmírná škoda. Každý světadíl, každá oblast ba co víc, každý kopec je naprosto unikátním prostředím, v němž kakao a jeho odrůdy získává svou chuť. Kakaovníky většinou rostou v sousedství jiných rostlin. Působí na ně specifické podnebí a tím se utváří jejich výsledná chuť. Naše kolumbijské boby jsou hodně oříškové, Filipíny chutnají po tropickém ovoci, Vietnam je citrusový. No uznejte sami, o to se přece nemůžeme ochudit. Každý náš druh čokolády = jeden druh kakaových bobů, nemícháme je (takto vyrobeným čokoládám se pak říká "single origin" :

Co máme v nabídce

Najdete u nás tmavou, mléčnou i bílou čokoládu, čistou nebo s příchutěmi (s lyofilizovaným ovocem, ořechy nebo třeba chilli). Vyrábíme tabulky, různě veliké, do bezobalových obchůdků dodáváme lámanou čokoládu na váhu, lízátka, ufonky (naše alternativa pralinek) nebo samotné kakaové boby. 

Co ty názvy? 

Naše čokolády nesou názvy různých vesmirných těles, útvarů, míst a podobně. Ano, máme rádi Vesmír, tak jsme hoprostě prolnuli do čokolády:). Při pojmenovávání čokolád ale nestřílíme jen tak od boku, jak by se možná mohlo zdát. Vždy tam musí být nějaká souvislost s danou čokoládou. Například Moře nektaru nám chutnalo doslova jako nektar a jelikož se tak jmenuje oblast na Měsíci, nebylo co řešit.

Kde nás najdete

Navštivte nás

Napište nám zprávu